Araç Değer Kaybını Kim Öder? Değer Kaybını Kim Öder?
  • 5 Ağustos 2022
  • admin
  • 1

Araç değer kaybını kim öder, değer kaybını kim öder sorusu araç değer kaybı sorunu ile yüz yüze olan kişilerin araştırdıkları ve merak ettikleri konular arasında yerini alır. Araç değer kaybı başvurusu süreçlerini yerine getirmek için kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Aranan şartları eksiksiz olarak yerine getiren kişiler eğer kazada haklı ve mağdur olan tarafsa başvurularını yapabilir. Trafiğe çıkan tüm sürücülerin zorunlu olarak belirlenen sigortaları var olduğu kabul edilir. Eğer trafik sigortaları varsa ödemeler direk sigorta şirketleri tarafından alınır.

Kazaya neden olan kişilerin araçlarında sigorta bulunmuyorsa ödemeleri kendilerinin yapması gerekir. Eğer ödemeler meydana gelmezse hasar alan ve mağdur olan kişiler sigorta şirketlerine karşı dava açabilmek için ekspertiz raporlar ile beraber sigorta tahkim komisyonları üzerinden başvurularını yerine getirmesi gerekir. Bu sayede araçlarda oluşan değer kayıpları alınabilir.

Araç Değer Kaybını Kim Öder? Değer Kaybını Kim Öder?
Araç Değer Kaybını Kim Öder? Değer Kaybını Kim Öder?

Araç Değer Kaybı

Araç değer kaybı günümüzde araçları ile kazada ismi geçen sürücülerin karşılarına çıkan konulardan bir tanesidir. Araç değer kaybı başvurusu oluşan kazaların hemen ardından tamirleri yapılan ve kusursuz bir işçilik ile tüm sorunları ortadan kaldırılmış olsa bile kaza ardında tramer kayıtlarına eklenen hasardan dolayı ikinci el araç piyasasında değerlerinin düşmesi olarak tanımlamaları yapılır. Araç tamiri sırasında her ne kadar kusursuz bir işçilik meydana gelse bile yine de kaza ardından araçlarda maddi hasarlar vardır ve her ne olursa olsun bu hasara hiçbir durum engel olamaz.

Araçlarla meydana gelen kazalardan sonra gözlenen tramer kayıtlarından dolayı kusuru olmayan, kazasız ve hatasız olan emsal modellerine göre piyasa fiyatlarında düşüşler gözlenir ve bu durum yadırganmayan konular arasındadır. Böyle olmasından dolayı araçların orijinallik durumlarını yitirecektir ve araç değer kaybı başvurusu ile vatandaşlar meydana gelen hasarlarını kapatabilirler.

Araç Değer Kaybı Başvuru Yapmak İçin Aranan Şartlar

Araç değer kaybı başvuru şartları yerine getiren vatandaşlar başvuru yaparak meydana gelen hasarları kapatabilirler. Bu şartların genel olarak neler olduğu incelenecek olursa;

  1. Trafiğe çıkan tüm araçlarda zorunlu sigortaların yer alması gerekir ve böyle kabul edilir. Eğer kazaya karşılan kişilerin zorunlu trafik sigortaları bulunmuyorsa meydana gelen hasarları kendilerinin kapatmaları şartı aranır
  2. Araçlarda oluşan değer kayıplarının başvurularını yapmak için kişilerin kendilerine sunulan iki yıllık sürede başvuruları yapması gerekir. Aksi halde zaman aşımına uğrar ve kişiler hak ettikleri ücretleri alamazlar.
  3. Araçlarda oluşan değer kayıplarını almayı başarmak için kaza oluştuğu sırada haklı olan taraf olması şartı aranır. Eğer kazaya ana neden olan kişilerse her ne kadar hasarları ve değer kayıpları yer alsa bile yine de bu başvuruları yaparak ödeme almak için hak kazanamazlar.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınacak?

Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır sorusu vatandaşların meydana gelen kazalarının ardından en merak ettikleri işlemler olarak öne çıkar. Araçlarda yer alan kişilerin zorunlu trafik sigortalarının olma şartı vardır ve eğer bu sigortaları bulunmuyorsa yönetmeliklere uygun olmamalarından dolayı araçlarda oluşan değer kayıplarının karşılanmasının talep edilmesi gerekir. Bir yandan da sigorta şirketlerine karşı dava açmak için araç değer kaybı başvuru yapılması adına ekspertiz raporları ile beraber sigorta tahkim komisyonlarına gidilme şartı aranır.

Araç değer kaybı başvurusu yapmak istediğiniz an sizler de işleriniz daha kolay ve hızlı bir şekilde meydana gelsin istiyorsanız degerkaybim.org olarak yanınızda yer alacağız. Böylece araçlarda oluşan değerlerdeki kayıplar meydana gelmeden hesaplamalarınız gözlenirken avukatlar sayesinde sürecinizi hızlı bir şekilde yönetiriz. Bunlara ek olarak bu süreçlerde yaşanan her bir süreç şeffaf olarak meydana gelirken ödemeler de sadece kazazedelerin hesaplarına yapılır. Kısaca tüm süreç incelenecek olursa değer kayıpları sırasında en ufak bir masraf meydana gelmeden ödemeler geri alınabilir.

Araçlardaki değer kayıpları hesaplama sırasında birçok sürece dikkat etmek ve ödemeleri kısa sürede almak gerekir. Böylece kimse en ufak sorun yaşamaz. Araçlarda değer kaybı başvurusu yapmak için gerekli şartı barındıran herkes başvurularını yaparak ödemeleri alabilir. Fakat bu noktada araçların ne zaman üretilmiş olmasından markasına ve modeline, Pazar değerine kadar birçok durum gözler önüne alınarak hesaplamalar yapılır.

Değer Kaybı Hesaplama

Aracın değer kaybı nasıl alınır kadar hesaplamalar nasıl yapılır gibi birçok faktör de en çok merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Genel olarak bu hesaplama süreçlerinde net bir formül yer almadığını bilmek ve buna göre bir yol izlemek gerekir. Hesaplama sırasında ön planda tutulması gereken faktörler;

  1. Araçta meydana gelen değişen parçaları, boya
  2. Araçta meydana gelen hasar geçmişi ve niteliği
  3. Araçta meydana gelen hangi tarihte trafiğe çıktığı
  4. Araçta meydana gelen kaza esnasında hızı ve kilometresi
  5. Araçta gözlenen marka ve modeli
  6. Araç hangi tarihte üretildiği

Baz değer kaybı nedir diye merak eden kişilerin ödeme hesaplamaları sırasında yukarıda yer alan adımları dikkate almaları gerekir. Bazı durumlarda çok yüksek ödemeler meydana gelebilecek oluğu gibi bazı anlarda da çok düşük hesaplamalar meydana gelebilir.

Bireylerin direk hesaplama yapacakları sırada farklı sigorta şirketlerinden kasko şirketlerine kadar birçok alandan bilgi alınabilir. Bu bilgiler sayesinde bireyler ne kadar ödeme alabilecekleri konusuna birçok faktörü belirleyebilir ve böylece ödeme almak konusunda en ufak sorun yaşanmaz.

Bir yandan da ödeme almak isteyen kişilerin kendileri için en uygun olan zaman dilimlerinde kazalar üzerinden en fazla 2 yıl geçmeden direk başvurularını yapmaları ve bu ödemeleri alabilmek için hak kazanmaları gerekir. Aksi halde zaman aşımı gibi durumlar da meydana gelebilir.

1 comment on “Araç Değer Kaybını Kim Öder? Değer Kaybını Kim Öder?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir