Hasar Farkı Nedir Nasıl Alınır
Hasar Farkı Nedir Nasıl Alınır

HASAR FARKI NEDİR? NASIL ALINIR?

Hasar farkı nedir nasıl alınır bakıldığı zaman hasar gören aracın onarımının orijinal parçalar yerine yan sanayi ve çıkma parçalarla onarım bedeliyle, orijinal parçalarla onarım bedeli arasındaki farka hasar farkı denir. Başka bir deyişle orijinal parça fark bedeli de denilmektedir. Günümüzün ekonomik şartları göz önün alındığı zaman trafik sigortaları araçların onarımlarından kaynaklanan yüksek bedellerden dolayı en uygun onarım yoluna gitmektedir.

Ekonomik onarım yoluna gidebilir fakat daha öncesinde orijinal bir halde olan aracınızın muadili, yan sanayi veya çıkma parçalarla onarılması genel olarak kabul edilmez. Hasar farkı nedir kısaca aracın hasar sonrası özel servislerle onarılması sırasında sigorta şirketlerinin parça ve onarım bedelleri üzerine yaptığı haksız ve piyasada temin edilmeyen büyük iskonto miktarlarında oluşan fark bedelidir.

KASA HASAR BEDELİ KİME ÖDENİR?

Kasa hasar bedeli kime ödenir bakıldığında, kazaya neden olan sürücü, karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür ve zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Hasar ödemeleri ise sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılar.

Trafik kazası sonrasında oluşan aracınızda meydana gelen hasar bu hasara neden olan aracın sürücü ve aracın sahibi tarafından karşılanır. Eğer bu kişilerin kullandıkları aracın zorunlu trafik sigortası var size bu sigorta firması poliçe limiti dahilinde hasarı bu kişilerin yerine geçerek öder.

SİGORTA HASAR TAZMİNATI NEDİR?

Aracınızla geçirdiğiniz trafik kazasında aracınızda meydana gelen hasarın onarım bedeline hasar tazminatı denir ve bu tutar uygulamada sigortaların anlaşmalı eksperlerine veya anlaşmalı servislerince taraflı olarak belirlenir. Parça parça hasar kaydı ise hasar kayıtların aracın ufak çaplı kaza ve tamir işlemlerini içeren bir kayıttır ve bu hasarlar hasar geçmişinde hasar kaydı olarak görülür fakat tam hasarı almamış yani pert olmamış aracın parçası zarar görmüş, değiştirilmişse hasar kaydında görünmek durumundadır.

HASAR FARKI NASIL ALINIR?

Eksper raporu incelendiğinde ve hasar farkı olduğunu tespit ettiğiniz zaman onarımı yaptırılan sigorta şirketinden bu hakkınızı talep etmeniz gerekir. Sigorta şirketine ihtarname veya yazılı başvuruda talebinizi iletebilirsiniz fakat genellikle bu noktada dava açmak gerekebilir. Bu işlemin en kolay ve en hızlı yolu olan degerkaybım.org üzerinden destek alabilirsiniz. Hasar farkı nasıl alınır, tazminat başvuru şartları özetlenecek olursa,

  • Aracın daha öncesinde aynı bölgeden hasar almamış olması
  • Tramer kaydı olmada bile parçaların daha öncesinde işlem görmemiş olması
  • Hasar gören parçaların orijinal olması
  • Onarım muadil, logosuz eşdeğer orijinal veya çıkma parçalarla yapılmış olması
  • Değiştirilmesi gereken bir parçanın onarım yapılmış olması
  • Kaza tarihinden itibaren iki sene geçmemiş olması
  • Yapılan onarımın hasar ekspertiz raporunda belirtilmiş olması

HASAR FARKI TAZMİNAT DAVASI KİME AÇILIR?

Hasar farkı tazminat davası kime açılır sorusu birçok kişi tarafından soruluyor. Hasar farkı tazminat davası, aracı onarım yaptırılan sigorta şirketine karşı açılır çünkü onarım kararını sigorta şirketi vermektedir. Sigorta şirketleri haklarını çok iyi biliyorlar ve mutabakatla onarım adı altında aracın onarımı için size bir mutabakat imzalatmaktadır fakat bu belgenin yasal olarak bir geçerliliği bulunmaz.

Hasar farkı tazminatı dilekçesi bu noktada verilir ve böylece paranın ödenmezse yasal yollara müracaat edebileceğinizi belirtebilirsiniz. Görüldüğü gibi hasar farkı tazminatı dilekçesini hazırlamak oldukça kolaydır ama hasar farkı var mı yok mu tespiti için yani hasar farkı varsa hesaplanması gerekir. Bu noktada bir hata yapmamak adına bu durumu bir eksper kanalıyla belgelemek gerekebilir böylece daha etkili bir yol izlenmiş olur.

Ticari Kazanç Kaybı Başvuru Şartları

Aksigorta trafik poliçe sorgulama nedir konusu kadar bir yandan da sigortadan araç değer kaybı nasıl alınır sorusu büyük merak edilen konular arasına yerini almaktadır.

1.       Söz konusu olan ödemeleri almak için kazalar tek değil iki araç ile gerçekleşmelidir.

2.       Kaza sırasında ödeme almak için harekete geçen bireylerin araçlarının 165.000 kilometreden az kullanılması.

3.       Daha önce süreçlerde  meydana gelen herhangi bir kaza sebebiyle, parçalar onarılmamış olmalıdır.

4.       Bir kazanın meydana gelmesinin yanı sıra hasarın oluşması ve onarılması gerekir.

5.       Tampon yöntemlerinin uygulanması ile beraber giderilebilecek hafif göçük ve hafif çizik gibi durumlar olmama durumları

6.       Aracın ticari amaç ile kullanılıyor olduğunun belgelenmesi

7.       Aracın ticari amaç ile kullanılırken günlük elde ettiği gelir

8.       Ticari olarak kullanılan araçlarda günlük olarak giden masraflar

Yukarıda yer alan şartları yerine getiren kişiler diledikleri an başvurularını yapabilirler. Bir yandan da tamir ya da onarımda kaldıkları süreç içerisinde de ticari gün kayıpları meydana gelecektir. Araçlar tekrar ticari amaç için kullanabilecek seviyeye geleceği ana kadar olan her gün için belirlenen ödemeler alınabilir.

Tabi ki yukarıda yer alan şartların yerine getirilmesi ardından gerekli olan her evrağın belgeli bir şekilde sunulması bireylerin maddi anlamda hasar almalarına engel olarak daha büyük rahatlıkları da sunmasıyla her an gözlenir.

Sıkça Sorulan Sorular

Araç Değer Kaybı Kimden Alınır?

Araç değer kaybı ödemeleri kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketine yapılan başvuru sonucunda alınır. Trafikte yer alan her aracın sigortası olmak zorundadır. Eğer sigortası yoksa araç sahibinden talep edilebilir. İki taraftan da ödeme alınamıyorsa değer kaybı davası açılarak ödemeler alınabilir.

Kaza sonrası Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Kaza sonrası değer kaybı ödemeleri almak için birden fazla yöntem devreye girer. Bu ödemeler için; 1. Sigorta Tahkim Komisyonu başvuruları 2. İcra takibi 3. Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açma yöntemleri ile talep edilebilir. En hızlı ve en çok tercih edilen Sigorta Tahkim Komisyonu başvuruları olmaktadır.

Sigortadan Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Sigortadan değer kaybı ödemeleri almak için kazada kusurlu olan aracın sigortasının olması gerekir. Sigortası olan araçlarda gerekli evraklar ile başvurular yapılır ve sigorta şirketlerine teslim edilmesinden sonraki 8 iş gününde ödemeler alınır. Eğer sigorta şirketleri ödeme yapmazsa Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açılarak ödemeler alınabilir.

HIZLI BAŞVURU FORMU