Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

TİCARİ GÜN KAYBI NEDİR? TİCARİ GÜN KAYBI NASIL ALINIR?

Ticari gün kaybı nedir, ticari gün kaybı nasıl alınır hasar gören aracın onarım süresi boyunca kullanılamaması veya işletilememesi nedeniyle ortaya çıkan zarar, ticari araçlarda (taksi, otobüs, servis, minibüs ve diğer ticari araçlar) konusunda Ticari Kazanç Kaybı Tazminatının kapsamını oluşturmaktadır ve ticari gün kaybı bu noktada alınmalıdır.

Onarım süresi sırasında kullanılamayan araçlardan dolayı kaza durumunda kusuru bulunan araç sahibi ve sürücüsü sorumludur. Trafik kazası sebebiyle oluşan kazanç kaybı trafik sigortası küvertürü dışında kalmaktadır. Bu noktada araç kazaları sonrası karşı tarafa ilamsız icra takibi konusunda dikkatli olmanızda fayda var bu nedenle Ticari kazanç kaybı icra takibi konusunda destek almanız gerekir böylece çözüm yollarını rahatlıkla takip edebilirsiniz.

TİCARİ GÜN KAYBI NASIL ALINIR?

Ticari gün kaybı nasıl alınır bakıldığı zaman Borçlar Hukukuna göre bir şeyin kısmen hasar görmesinden veya kullanılmamasından dolayı oluşacak olan zarar, buna neden olan kişilerden talep edilmektedir. Uygulama sırasında en sık kullanılmış olan yol, sorumlu kişilere karşı icra takibi yapmaktır. Yapılmış olan takibe karşı genellikle bir itiraz gelmez ve şirketlere karşı yapılan takipler zamanında ödeme ile sonuçlanabilir.

Araç, trafik kazası sonucunda zarar görmüş ise, onarım süresinde kullanılamayacağından, aracın kullanış amacına göre, mahrumiyet zararı belirlenmelidir. Bu zararın belirlenmesi aşamasında, aracın hangi amaçla kullanıldığı, hangi güzergahlar arasında kullanıldığı, araç hesaplanma aşamasında olan yakıt, ÖGS/HGS gibi zorunlu giderler hesaba katılmalıdır. Eğer uğranılan zarara ilişkin yeterince delil sunulamıyorsa, Borçlar Kanunu 50.maddesi gereği, hakkaniyete uygun bir bedel tayin ve takdir edilmeli sonuca göre karar verilmelidir.

TİCARİ GÜN KAYBI BAŞVURUSU İÇİN NE GEREKİR?

Ticari gün kaybı başvurusu için ne gerekir bakıldığı zaman, kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı, hasar tespit tutanağı, araçların kaza sonrası çekilen, özellikle hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları, araç ruhsatı, aracın ekspertiz raporu aracın tamir edilmiş olduğu servisten alınan faturalara ve döküme ihtiyaç duyulmaktadır.

TİCARİ KAZANÇ KAYBI KİMDEN ALINIR?

Ticari kazanç kaybı kimden alınır konusuna baktığımızda meydana gelen kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya sebep olan taraf ya da o tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır. Karşı tarafın sigortasından veya karşı tarafın kendisinden herhangi bir değer kaybı talep edebilmek için her şeyden önce kazananın oluşumunda yüzde yüz kusurlu olmamak gerekmektedir.

Kusurun oranı da bu noktada önem arz etmektedir, zira kısmi bir kusur söz konusu olursa kusurlu olmayan oranda bir talepte bulunmak mümkündür. Kazanın meydana gelmesinde kusursuz taraf, araçta meydana gelen değer kaybının karşılanması için ekspertiz raporu alarak değer kaybına neden olan tarafa dava açabilir veya bu kaybın karşılanması için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilir.

TİCARİ ARACIN KAZANÇ KAYBI NASIL HESAPLANIR?

Ticari aracın kazanç kaybı nasıl hesaplanır bakıldığı zaman açılan davada kaza ile alakalı olan tüm hasar dosyası, başta tamir süresini gösteren evrak ve kaza tespit tutanağı olmak üzere dava dilekçesine ek olarak sunulmalıdır. Mahkemede bilirkişilerden veya gerekli görüşünde ilgili meslek kuruluşlardan görüş sorabilmektedir. Ticari kazanç kaybı belirlenme aşamasında zorunlu olan giderler kazanç kaybından düşülmek zorundadır. Örnek olarak yakıt parası gibi zorunlu giderler düşülür ve kazanç kaybı miktarı tespit edilmelidir aksi halde ticari kazanç kaybına uğrayan kişi için sebepsiz zenginleşme hükümleri devreye girer.

Günümüz zamanında sıklıkla karşılaşılan trafik kazaları sonucunda araçlarda hasarlar oluşmaktadır. Araçta meydana gelen maddi hasar kusurlu tarafın zorunlu mali sorumluluk sigortasından karşılanır. Bu nedenle bu süreçte avukatlık desteği almak gerekir.

Kaza Sonrası Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı davası arabuluculuk konularının yanı sıra bir yandan da bireyler allianz sigorta numarası nereden bakılı gibi birçok konuyu merak etmektedir. Fakat bunlardan önce bireylerin kazaların ardından değer kayıplarının ne olduğuna, hangi şartlar ve evraklar ile başvurular yapması gerektiğine dikkat etmesi gerekir.

Gerekli olan değer kayıpları nedir diye bakılacak olduğu zaman kazada meydana gelen hasarlar ardından araçların kaza öncesine ait ikinci el piyasasında satılacak olduğu fiyata göre daha düşük fiyatlar ile satılmasına neden olur. Kaza öncesi ve sonrasında meydana gelen satış fiyatlarındaki farka verilen isimdir.

Bu ödemeleri almak isteyen bireylerin ilk olarak kazada kusurlu olan taraf olmaması gerekir. Ardından da kusursuz yani mağdur olan tarafın ödeme almak için hak kazanabilmesi adına gerekli başvuruları kendilerinden talep edilen her ne evrak varsa hazırlayarak başvurularını yapması gerekir.

Bunların ardından bireylere en kısa sürede yanıtlar gelecektir. Ödemeler araçların trafik sigortaları tarafından yapılır. Fakat sigortalar bu ödemeleri yapmaz ya da sigortaları yoksa da kazada kusurlu olan tarafın yapması gerekir. Bu anlarda ödemeler meydana gelmezse bireyler meydana gelen hasarları alabilmek için dava açabilirler ve bu sayede almak için hak kazanacak oldukları ödemeleri alabilirler.

Birçok kişi bu ödemeleri rahat bir şekilde başvurularını yerine getirerek alabilecekler ve başvuru sonuçlarına göre araçlarında oluşan maddi hasarları kapatabileceklerdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Fark Bedeli Nedir?

Fark bedeli; kaza meydana gelmeden hemen önce aracın 2’nci el piyasasındaki rayiç değeri ve kaza sonrasında yapılan onarımlar 2’nci el piyasasındaki rayiç değeri arasındaki farka denir.

Tazminat Ödeme Tutarı Nedir?

Tazminat ödeme tutarı; kaza ardından araçta meydana gelen teknik olarak zararın giderilerek onarımlarının giderilmesi için ödeneklere denir. Aracın yeniden trafiğe çıkabilecek, eski haline dönerek kullanıma hazır hale gelmesi için gerekli olan tamirden parça değişimlerine kadar tüm giderleri kapsar.

Sigorta Tazminatı Nedir?

Sigorta tazminatı; meydana gelen kaza ardından bir tarafın diğer bir taraftan zarar görmesi halinde sözleşmeye dayalı olarak ödeme yapma yükümlülüklerine denir. Ödemeler kaza ve zararın tespit işlemlerinin hemen ardından gerekli sigorta şirketlerine ulaşılmasından sonraki 8 iş günü içerisinde hak sahiplerine ödenmesi gerekir.

HIZLI BAŞVURU FORMU