DEĞER KAYBI BAŞVURUSU
Değer kaybı başvurusu maddi hasarlı trafik kazalarında aracınızda meydana gelen ve aradın kusuru oranında karşı taraftan istenmesi için yapılır. Aracınızda meydana gelen hasarın miktarını talep edebileceğiniz gibi aracın tamiri için gereken zarar ve araç hasarlı olduğu için uğradığı değer kaybını da talep edebileceksiniz.
Üstelik araç tamir için serviste iken başka bir araç kiralanmış ise yapmış olduğunuz ulaşım giderlerini faturalandırma koşuluyla isteyebilirsiniz. Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında kasko ve sigorta şirketleri kaza sonrasında masrafları karşılanmaktadır. Aracın tamir olması ve hasarlı olması nedeniyle aracınızı satmaya karar verdiğiniz zaman alıcılar ya kazalı olmasından dolayı aracı almaktan vazgeçmekte veya kazası aynı model araçtan daha aşağı bedel teklif etmekteler. Aracın maddi hasarından dolayı araç değer kaybı davası açılmalıdır.
ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Araç bir kazaya karıştığı zaman sıfır durumu konusunda artık ikinci el kazalı araç statüsüne düşer. Bu tarz bir durumda aracın kayıp ettiği değerin temini için varsa kaskoya başvurulmaktadır. Genel olarak bakıldığında kasko veya sigorta her zaman değer kaybı ücretini karşılayamaz ve araç değer kaybını karşılayan kasko şirketleri çok azdır ve genelde zarar karşılanarak değer kaybı ile ilgilenilmez.
Araç değer kaybı başvurusu nereye yapılır bakıldığında trafik kazasına karşılan karşı tarafın sürücüsüne araç değer kaybı davası açmak en mantıklı çözüm olacaktır. Dava açıldığı zaman mahkeme araçtaki hasarı tespit eder ve değer kaybı ücretini belirler. Karşı tarafla anlaşmanız durumunda davaya gerek duyulmadan da bu konuya çözüm getirmek mümkündür. Anlaşma sağlanamaz ve karşı taraf kazada hatasız olduğunu kanıtlamazsa kesinlikle belirlenen ücreti ödemek zorunda kalır ve araç değer kaybı davası kasko sigorta, araç sürücüsüne, ruhsat sahibi farklı ise ruhsat sahibine karşı açılır.
DEĞER KAYBI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Araç değer kaybı için gerekli evraklar arasında dava açılma konusu ve talebi yazılmış dava dilekçesine eklenen bazı belgeler arasında sigorta poliçesi, aracındaki hasara ait fotoğraflar, tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösteren tanık listesi ve araç kiralanmış veya ticari kaybı varsa fatura ve belgeler eklenmektedir.
Değer kaybı başvuru nasıl yapılır genel olarak her bir kaza türünün gerçekleşme ve kazaya karışan kişilerin kusur durumlarının farklı olmasına bağlı olarak araç değer kaybının tahsil edilme yöntemi farklılık gösteriyor olsa da genel bağlamda aracın ekspertiz raporu ve buna eklenen zarar miktarının belirtildiği bir belge ile tespit işleminin ardından sigorta şirketlerine başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer gerekli ödemeler yapılmazsa bu durumda kişiler mahkemeye başvurarak haklarını alabilirler.
ARAÇ DEĞER KAYBI KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?
Değer kayıpları durumunda başvuru üzerine ödenmesi de sıkça karşılaşılan bir durum olmaktadır. Eğer yapılan ödemelerde araçta meydana gelen değer kaybı konusunda hakkaniyetli olarak karşılıyorsa dava açmaya gerek kalmaz ve bu çözüm yolu 15 gün içerisinde sonuçlanır. Araç değer kaybı kaç günde sonuçlanır konusunda 15 gün içerisinde sonuçlanmazsa açılan değer kaybı talep ve davaları tahkime gider. Merkezi İstanbul da bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu tek taraflı sigorta olan tüm uyuşmazlıklarda hızlı ve adaletli yargılama yapmaktadır.
DEĞER KAYBI HESAPLAMA
Değer kaybı hesaplama için hasar sorgulama talebinde bulunarak ilgili aracın sigorta kayıtları ve kaza geçmişi öğrenebilir ve yine benzer sonuçlara ulaştıracak olan değer kaybı ekspertizi için başka bir seçenek de alnında uzman ve yetkili bir araç servisinden inceleme talep eder. Her iki yöntem sonucunda da aracın hasarlı olup olmadığı ortaya çıkar. Araç değer kaybı hesaplaması yaparken aracın üretim senesi, kilometresi, hasar geçmişi, hasarların niteliği, aracın markası ve modeli, trafiği çıkış tarihi ve pazar gibi değişkenler önemlidir.
Hasar Farkı Ödemesi Almak İçin
Gerekli Olan Evraklar
Aracım perte çıktı ne yapmalıyım ya da mapfre
sigorta değer kaybı başvurusu araçları ile kaza yapan kişileri en
çok merak ederek yer aldıkları konular arasında yer almaktadır. Tabi ki bu süreçlerde
ödemeler sigorta şirketleri tarafından yapılır.
Her aracın trafikte
sigortalı olarak yer alma şartı aranır. Eğer bu şartlar yerine gelmezse kazada
kusurlu olan tarafın ödemeleri kendisi yapması gerekir. Mağdur olan kişilerin
başvurularını rahat bir şekilde yerine getirebilmesi için hazırlaması gereken
evrak listesi vardır. Bu liste
incelenecek olduğu zaman;
1.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin aracına ait ruhsat fotokopisi
2.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin aracına ait sürücüsünün, sürücü
belgesi fotokopisi
3.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin aracına ait Türkiye Cumhuriyeti
kimlik numarası / vergi numarası
4.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin aracına ait ruhsat fotokopisi
5.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin banka hesabı bilgileri
6.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin aracına ait ekspertiz raporu
7.
Sigorta
şirketine gerekli olarak hazırlanan detaylı müracaat formu
8.
Kaza
sırasında hasar alan ve mağdur olan kişinin aracına ait oluşan kazaya dair
fotoğraflar
9.
Anlaşmalı
bir şekilde kazada yer alan kişilerin karşılıklı olarak tuttukları kaza tespit
tutanağı gerekli olmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Değer Kaybını Kim Öder?
Araç değer kaybı meydana geldiği zaman sigorta şirketlerine başvurular yapılır ve ödeme talep edilir. Eğer araçların sigortası yoksa ya da ödeme yapılmıyorsa kaza meydana geldikten 2 yıl sonra değer kaybı davası açılarak kazaya neden olan kişiden ya da sigorta şirketinden ödemeler alınabilir.
Araç Kazalarında Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç kazalarında değer kaybı ödemeleri almak için kazada kusurlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılır, sigorta şirketi yoksa karşı taraftan talep edilir. Fakat her iki durumda da ödemeler alınamıyorsa mahkemeye başvurularak ödemeler alınabilir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı tazminatı ödemeleri kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketinden başvuru yapılarak alınabilir. Eğer aracın sigortası yoksa kişilerden talep edilebileceği gibi ödeme yapılmadığı durumlarda Sigorta Tahkim Komisyonu üzerinden yapılan başvurular, icra takibi ya da Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde açılan dava ile alınabilir.