Değer Kaybı Zaman Aşımı Olur Mu?
  • 23 Temmuz 2022
  • admin
  • 0

Değer Kaybı Zaman Aşımı Olur Mu? – Araç değer kaybı kaç yıl geçerli büyük bir önem taşır. Zira trafik kazası ardından ne kadar sürede müracaat edebileceğinizi gösterir. 6098 sayılı Borçlar Kanununun 72. maddesi çerçevesinde, zarar gören taraf; tazminat yükümlüsü ile zararı öğrendiği tarih itibariyle iki senedir.

Aynı kanun kapsamında, trafik kazasının oluştuğu tarih itibariyle 10 yıllık bir zaman aşım süreci vardır. Dolayısıyla sürücülerin değer kaybına başvurmak için hangi şartlara sahip olması gerektiği, nasıl başvuru yapılabileceği bilinmelidir.

Bunlara ek olarak değer kaybı almak isteyenler konu hakkında avukat ve hukuk bürolarından destek de almalıdır. Bu sayede süreci daha verimli şekilde yönetmeniz mümkündür.

Değer Kaybı Zaman Aşımı Olur Mu?
Değer Kaybı Zaman Aşımı Olur Mu?

Değer Kaybı Şartları Neler?

Trafik kazası yaşamışsanız ve değer kaybı için başvurmak istiyorsanız, başvurunun nasıl yapıldığından önce gerekli şartları bilmeniz gerekir. Zira bunları sağlamıyorsanız, müracaat etseniz bile kabul edilmez. Bu maddelerden bazıları aşağıdaki gibi olup incelenebilir;

  1. Trafik kazası iki araç tarafından gerçekleşmesi
  2. Otomobilin onarılmayacak duruma gelmemesi
  3. Trafik kazasında yüzde 100 kusursuz ya da az kusurlu olmak
  4. Önceki tarihlerde meydana gelen trafik kazası sebebiyle parçaların tamir edilmemiş olması
  5. Tampon kullanılarak çözülebilecek hafif çizik gibi durumlar bulunmaması
  6. Trafik kazasının meydana gelmesi, hasar oluşması ve tamiri
  7. Otomobil yaşının 10’dan düşük olması
  8. Aracın 165,000 kilometreden az kullanılmış olması

Bunlar sadece sigorta firmasına değil araç değer kaybı davası için de önemlidir. Şartlar sağlanıyorsa başvuru gerçekleştirilebilir.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Trafik kazası ardından değer kaybı almak istiyorsanız, başvurabileceğiniz yollardan bir tanesini araç değer kaybı davası meydana getirir. Bunun için ilk olarak davanın nereye açılacağı bilinmelidir. Bunun için yetkili mahkeme, davalı tarafın yaşadığı yerde mevcut olan yetkili asliye hukuk mahkemesidir.

Mahkeme süreci yaklaşık olarak 9 ay ile 1,5 yıl arasında devam edebilmektedir. Az kusurlu ya da kusursuz olan kişi, ek olarak araçtan yoksun kalma tazminatı, ikame araç ve kazanç kaybı bedeli gibi haklara da sahiptir. Davada,

  1. Otomobil ruhsatı,
  2. Otomobilin ekspertiz raporu,
  3. Hasarı gösteren ve her açıdan çekilen fotoğraflar,
  4. Hasar tespit tutanağı,
  5. Kazanın gerçekleştirildiği anda tutulan kaza tutanağı gibi bir takım evraklar gerekir.

Araç değer kaybı davası için ayrıca dilekçe de hazırlanır. Değer kaybı davası öncesinde kapsamlı ve detaylı bilgi avukattan edinilebilir.

Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Değer kaybı sadece dava ile değil kazada kusurlu olan kişinin sigorta şirketine başvuru yapmak suretiyle de alınabilir. Bunun için gerekli evrakları hazırladıktan sonra başvuru işlemleri yapılmalıdır. Değer kaybı ne kadar sürer bu açıdan 15 günlük bir süreçtir. Zira firmanın bu süre kapsamında bir cevap belirtmesi gerekir.

Eğer bu gerçekleşmezse ya da sorun yaşanırsa gerekli belgeleri hazırladıktan sonra Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir.

Araç Değer Kaybı Ne Kadar Alınabilir?

Günümüzde trafik kazası her an, her gün gerçekleşebilecek durumlar arasındadır. Kişiler dikkat etse bile kazaların etmenleri farklılık gösterir. Bu nedenle araç değer kaybı tazminatı için kaç kere başvuru yapılabileceği sık sık düşünülür.

Bu bakımdan müracaatlar her trafik kazası ardından gerçekleştirilebilir. Ancak unutulmaması gereken bir detay, gerekli koşulların sağlanmasıdır.

Ayrıca araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır da bir merak konusu oluşturur. Bu bakımdan bilirkişi,

  1. Aracın pazar değeri,
  2. Otomobilin üretildiği sene
  3. Aracın marka ve model bilgisi,
  4. Otomobil hasar geçmişi, niteliği,
  5. Aracın trafiğe çıkış tarihi,
  6. Otomobilin kilometresi gibi faktörler de değerlendirerek hesaplanır.

Bu nedenle her araç için farklı rakamlar vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir