Değer kaybı nasıl alınır, araç değer kaybı nasıl alınır gibi sorularda merak edilmektedir. Değer kaybı hesaplamaları sırasında ilk olarak araçlarda oluşan hasarların durumuna bakılır. Araçlarda çok fazla hasar meydana geliyorsa değer kayıpları da bunlar ile orantılı bir şekilde yer alır. Bundan ötürü de değer kaybı hesaplamaları sırasında araçların mevcut sağlık durumlarına bakılır. Araç değer kaybı ödemelerinin alınabilmesi için gerekli olan işlemlerin hem eksiksiz hem de zamanında olması gerekir. Eğer evraklarda eksiklik ya da zamanlarda gecikmeler meydana gelirse değer kaybı alma süreci de zorlaşacaktı. Başvuruların meydana gelmesinin hemen ardından mutlaka istenilen evrakların eksik olmadan yetkililere sunulması da gerekir.
Araç değer kaybı alınacağı sıralarda yetkililer size hangi evrakların teslim edilmesi gerektiğini ve teslim edilecek olduğu vakitler hakkında bilgi verir. Eğer bu süreçlerin daha hızlı ve sorunsuz meydana gelsin istiyorsanız degerkaybim.org adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu süreçlerde dikkat etmeniz gereken her evrak boşa hazırlanmış olmasın hem de değer kaybını almamış olmamak için gerekli evrakların hazırlanması önemli bir süreçtir. Değer kaybı hesaplama süreçlerinin en büyük avantajlarından bir tanesi de kişilerin zarar etmelerinin önlerine geçmektir. Araçların satışları sırasında alınan fiyatlar ile aralarında uçurum olmaması için araçların değer kayıpları verilir.
Değer Kaybı Hesaplama
Değer kaybı hesaplama işlemi sırasında araçların modellerinden üretilmiş oldukları tarihe kadar birçok etken husus gözlenir. Araçların değerlerinde azalmalara neden olan kazaların nasıl meydana gelmesinden o araçların özelliklerine kadar her şey önemlidir. Trafik kazalarına neden olan araçların o anki son hızlarından araçların neden trafik kazası geçirmiş olmasına kadar her şey dikkate alınır. Bir yandan da araçlarda meydana gelen değişen parçalar var mı varsa bu parçalar hangileridir ve ne kadarlık hasar var gibi birçok konu izlenir. Değer kaybı hesaplaması sırasında araçların geçirmiş oldukları trafik kazaları ile beraber araçlarda değişen parçalar büyük oranlarla dikkate alınır. Değer kaybı hesaplaması sırasında her şey dikkate alındıktan sonra evrakların eksiksiz bir şekilde ilgili yerlere teslim edilmesi öncelikli olmalıdır.
Araçların değer kayıplarının doğru bir şekilde hesaplanması için eksik olmadan muayenelerin yapılması gerekir. Araç muayene işlemlerinin hem tam hem de dikkatli bir şekilde yapılmadığı durumlarda değer kayıplarının daha fazla meydana gelmesi mümkün gözlenebilir. Değer kayıplarının iyi bir şekilde hesaplanması için dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Kaza olurken araçların o an ki son hızı
- Hasarın oluştuğu sırada aracın son kilometresi
- Aracın model ve markası
- Hasarlı olan araçlar hangi tarihte üretildi
- Hasarların ardından araçlarda değişen parçalar hangileri
- Araçta boya yer alıyor mu varsa hangi bölgededir?
Gibi birçok konu gözler önüne alınır.
Değer Kaybı Alınması İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Değer kaybı başvuru evrakları için yetkililere teslim edilmesi gerekir. Yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmeler ardından özellikle araçların son durumları ile ilgili belgeler istenir ve bunların eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Bu istenilen belgelerin tam ve doğru olarak hazırlanması sürecin daha rahat olumlu sonuçlanmalarına yardımcı olur.
Değer kaybı sırasında önemli olan konulardan bir tanesi de alınan ekspertiz raporu ile alakalı olur. Bu alınan raporları teslim etmek, aracın kazazedelere ait olduğunu bildirmek, araçlardaki hasar geçmişlerinin istenilen evraklar arasında olduğunu aktarmak gerekir. Bir yandan da araçların markalarından modellerine ve sahip oldukları tüm özelliklere kadar her şey yetkili kişilere verilmesi gerekir.
Değer kaybı başvurusu yapılırken teslim edilmesi gereken evraklar genel olarak incelenecek olduğu zaman;
- Ekspertiz raporu
- Ruhsat
- Kazanın meydana geldiği ama ait net olarak çekilen bütün resimleri
- Kaza tutanağı
- Hasarın her açıdan görünen resimleri gereklidir.
Değer kaybı başvurusu sırasında yukarıda yer alan tüm evraklar teslim edildikten sonra ortalama olarak 2 haftalık süreçte başvurular sonuçlanır. Eğer sonuçlar olumsuz olarak bildirimleri yapılırken sigorta tahkim komisyonuna başvurular yapılmalı ve yeniden inceleme için başvurular olmalıdır. Sigorta tahkim komisyonu daha detaylı incelemeler yaparak, adil bir şekilde kararlar vermesinden dolayı sürecin daha hızlı ilerlemesine yardımcı olarak öne çıkar.
Değer Kaybı Başvuru Evrakları
Hasar tazmini nedir gibi detaylar incelenecek olduğu zaman genel olarak birçok farklı faktör devreye girer. Bireylerin araç değer kaybı ne kadar ödenir gibi soruların yanıtlarından hemen öncesinde bir yandan da kendilerinden istenen gerekli şartları yerine getirmesi ve istenen evrakları hazırlamaları gerekiyor.
İstenen evraklar listesi incelenecek olduğu zaman bu tam liste;
- Sigortalı olarak yer alan ve kazaya karışan aracın ruhsat fotokopisi
- Sigortalı olarak yer alan ve kazaya karışan aracın sürücüsünün, sürücü belgesi fotokopisi
- Ödeme almak isteyen ve kazaya karışan aracın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası / vergi numarası
- Kazaya karışan aracın ruhsat fotokopisi
- Kazaya karışan aracın sahibine ait banka hesabı bilgileri
- Kazaya karışan araca dair ekspertiz raporu
- Kazaya karışan aracın sigorta şirketine müracaat formu
- Kazaya karışan araçtaki hasara dair fotoğraflar
- Anlaşmalı olarak tutulan kaza tespit tutanağı
Yukarıda yer alan belgelerin hazırlanmasının hemen ardından kaza için başvurular yapılabilir. Fakat bu evrakların tam olması gerekir. Bu yüzden de dikkat edilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekir. Şartları yerine getiren bireyler kendileri için belirlenen iki yıllık süreç içerisinde başvuru yapmaları gerekir. Eğer bu süre geçerse de zaman aşımına uğraması gibi durumlar gözlenebilecek olmasından ötürü ödemelerin verilmemesi gibi durumlar gözlenebilir. Bu yüzden sürece de dikkat etmek gerekir.