Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?
  • 30 Ocak 2023
  • admin
  • 0

Araç rayiç bedeli nedir? Sorusu, araç sahibi kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Araç rayiç bedeli, aracın asıl değerini belirler. Çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak hesaplanır ve alıcı – satıcı için güvenli ticaret ortamı oluşturmayı sağlar. Bunun yanı sıra gerek kasko, gerekse sigorta yaptırırken bu tutar önem arz eder. Peki, Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Araç Rayiç Bedeli Nedir?

Araç Rayiç Bedeli Nedir? Sorusu, birçok kişi için merak konusudur. Araç alırken ya da satarken, trafik kazalarında ya da kasko yaptırırken karşımıza çıkan rayiç bedeli, esasında oldukça önemlidir. Bu bedel, söz konusu aracın o günkü değerini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Bu tutar her yıl değişebilmektedir. Bir trafik kazasına karıştığınızda sigorta ya da kasko şirketi, hasarı karşılarken rayiç bedelini esas alacaktır. Bu nedenle doğru şekilde hesaplanması oldukça önemlidir.

Sigorta acenteleri, her ay bu değerleri düzenler ve günceller. Sigorta ve kasko şirketleri, rayiç değerlerini güncellerken çeşitli kaynakları referans alırlar. Bu değerler, poliçe hazırlanırken göz önünde bulundurulmaktadır. Peki, Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır? Sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Rayiç bedel hesaplaması yapılırken birçok kriter göz önünde bulundurulur. Temel olarak dikkat edilen detaylar şu şekildedir;

  1. Aracın marka ve modeli
  2. İlk trafiğe çıkış tarihi
  3. Araçta kullanılan motor
  4. Aracın üretim Yılı
  5. Aracın yaptığı kilometre sayısı
  6. Donanım seviyesi
  7. Aracın yaşı,
  8. Aracın motor ve beygir gücü,
  9. Geçmiş kaza bilgileri temel alınarak hesaplama yapılmaktadır.

Kasko yaptırılırken aracın rayiç değerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu değer baz alınarak kasko hesaplaması yapılır. Bu durum yalnızca aracın güvenliğini sağlamaz aynı zamanda perte çıkması ya da hasar görmesi durumunda da büyük bir önem taşır.

Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, bu bedelin sigorta ya da kasko poliçesinde yazdığı değerden değil, hasar aldığı tarihteki değerinin esas alınacağıdır. Hesaplama yapılırken dikkat edilen bir diğer durum da, araçta kullanılan yedek parçalardır. Eğer orijinal değil de yan sanayi yada muadil yedek parça kullanılmışsa, rayiç bedeli piyasadan daha düşük olabilir. Bu nedenle net bir analiz yapılmalı, tüm detaylar göz önünde bulundurularak değer biçilmelidir.

Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır? Sorusuna detaylı bilgi almak için kasko şirketinizle iletişime geçebilirsiniz. Peki, Araba Rayiç Bedeli Nereden Öğrenilir?

Araba Rayiç Bedeli Nereden Öğrenilir?

Araba rayiç bedeli, yetkili kurumlar tarafından yapılmaktadır. Bu konuda en çok bilinen kurum, Türkiye Sigortalar Birliği’dir. Araç rayiç bedeli hesaplaması için kasko şirketiyle, sigorta acentenizle ya da Türkiye Sigortalar Birliği Kasko Değer Listesi aracılığıyla hesaplama yapabilir ve değeri öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemi yaparken herhangi bir araç yaş şartı bulunmamaktadır. Bu sayede aracınızın modeli ne olursa olsun hesaplama yapabilirsiniz. Araba Rayiç Bedeli Nereden Öğrenilir? Sorusunun yanıtı bu şekildedir.

Pert Araç Rayiç Bedeli Hesaplama

Pert Araç Rayiç Bedeli Hesaplama, sağlam araçların değerini belirlemekten daha zordur. Örnek vermek gerekirse aracın yeni alındığı dönemdeki fiyatı 250 bin TL belirlenmiş ve bu değer üzerinden sigorta yapışmışsa, birkaç yıl sonra aracın kaza yapması ve perte çıkması sonucunda ödenmesi gereken tutar 250 bin TL üzerinden hesaplanmaz. Hesaplama yapılırken aracın piyasası ve güncel değeri göz önünde bulundurulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir