Değer kaybı için kime dava açılır, dava açmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Bunun için alanında uzman olan avukatlarla, hukuk bürolarıyla çalışmanız gerekir. Araçlarda kaza sonrasında, ikinci el piyasasında değer düşmesi meydana gelir. Değer Kaybı Davası bu durumda, ilgili kişiye açılır. Burada ilk olarak bir tutanağın hazırlanması gerekir.
Bunun için ilk önce gerekli koşullar sağlanmalıdır. Kusursuz veya az kusurlu kişi, diğer tarafın sigorta şirketine gitmesi gerekir. Firmanın 15 günde kişiye ödeme yapması, dönüş gerçekleştirmesi gerekir. Ancak bu gerçekleşmezse ikinci sırada Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir.
Bazı durumlarda karşı tarafın trafik sigortası bulunmayabilir. Bu durumda karşı tarafın kendisi ödemesi gerekmekte olup dava da açılabilir. Bunun için davalının yaşadığı yerde mevcut olan asliye hukuk mahkemesine gidilir. Davada şu gibi taleplerin gerçekleştirilmesi mümkündür;
- Kazanç kaybı bedeli
- İkame araç
- Otomobilden yoksun kalma
Değer kaybı davası ne kadar sürer 9 ay ile 1,5 yıl arasında sürer. Mahkeme sürecinde hukuki destek almak, istediğiniz sonuçlara kısa süre ulaşmanıza yardım eder.
Değer Kaybı için Hangi Evraklar Gerekir?
Araç değer kaybı davası için nasıl açıldığı kadar, hangi evrakların da hazırlanması gerektiği bilinmelidir. Eksik olursa başvuru kabul edilmeyeceği için süreç de uzar. Ana hatları ile söz konusu evraklar aşağıda olduğu gibidir;
- İlgili hasara dair fotoğraflar
- Değer kaybı talep edilen araca dair ekspertiz raporu
- Sigorta şirketine müracaat formu
- Mağdura ait banka hesabı bilgileri
- Sigortalı otomobilin ruhsat fotokopisi
- Zarar gören aracın ruhsat fotokopisi
- Anlaşmalı kaza tespit tutanağı
- Sigortalı araç sürücüsünün, sürücü belgesi fotokopisi
- Mağdura ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası / vergi numarası
Bunların eksik olması başvuruyu uzatır. Dolayısıyla araç değer kaybı davası için bunlara dikkat edilmesi gerekir.
Değer Kaybı Hesabı Nasıl Yapılır?
Değer kaybı hesaplama bilirkişi tarafından, aracın ikinci el piyasası üzerindeki fiyatı üzerinden gerçekleştirilir. Burada değerlendirilen bazı faktörler, aşağıda olduğu gibidir;
- Otomobilin markası ve modeli
- Aracın pazar değeri
- Otomobilin kilometresi
- Aracın trafiğe çıktığı tarih
- Otomobilin hasar tarihi ve niteliği
- Aracın üretim yılı
Bunların dışında boya, parçaların orijinal olup olmadığı, değiştirilen ve onarılan parçalar, araç tamir masrafı gibi konular da vardır. Dolayısıyla her araçta farklılıklar yaşanır.
Sigorta Şirketi Ödeme Yapmazsa, Reddederse Ne Yapılır?
Değer kaybı için ilk olarak sigorta şirketine gidilir. Bu bakımdan firmanın 15 gün içinde cevap vermesi, ödeme gerçekleştirmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda kişiler sigorta şirketi değer kaybını ödemeyi reddediyor ne yapmalıyım sorusunu da sormaktadır.
Bu bakımdan olumsuz bir durum yaşanmışsa, Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir. Ancak buraya gidebilmek için ilk olarak firmaya gidilmesi şarttır.
Değer Kaybı İçin Şartlar Neler?
Araç değer kaybı davası açmak isteyenler, koşullarını da sağlamalıdır. Bunun için kazada yüzde 100 kusurlu olmamak, daha az kusurlu olunması gerekir. Araç yaşı 10’dan az olması, onarılmayacak duruma gelmemesi aranır. Bunların dışında da bir takım koşullar vardır;
- Kazanın iki otomobil ile yapılmalıdır.
- Kaza sebebi ile parçalar onarım görmemelidir.
- Hafif çizik ve hafif göçük gibi tamponla giderilebilecek durumlar olmamalıdır.
- Otomobil 165,000 kilometreden az kullanılmalıdır.
- Kaza olması, hasarın oluşması ve onarılması gerekir.
Araç değer kaybı davası için şartların sağlanmaması, başvurunun kabul edilmemesine neden olabilir. Dolayısıyla öncelikle bunlar değerlendirilmelidir.