Değer kaybı hangi araçlardan alınabilir, trafik kazası yapan kişiler tarafından düşünülen ilk konular arasındadır. Başvuru yapabilmek için belirli şartların sağlanması gerekir. Aksi durumda müracaat edilse de olumsuz yanıt alınır. Temel olarak bu aşağıda olduğu gibidir;
- Değer kaybı başvurusu yapan araç, onarılmayacak ölçüde hasarlı olmamalıdır.
- Otomobilin yaşı 10’dan düşük olmalıdır.
- Başvuran kişi kazada az kusurlu ya da kusursuz taraf olmalıdır.
Bunlar aynı zamanda araç değer kaybı şartları neler kapsamına girer. Otomobilinizin değer kaybı alabilmesi için ilk olarak bunların sağlanması gerekir. Ayrıca bazı durumlarda da değer kaybı alınamamaktadır. Bunlar oldukça geniş olup maddesel olarak aşağıda olduğu şekildedir;
- Kazanın yaşanması, hasar olması ve onarılması gerekir.
- Otomobilin 165,000 kilometreden az kullanılması gerekir.
- Kaza iki otomobil tarafından gerçekleşmelidir.
- Önceki tarihlerde yaşanan kazadan ötürü parçalar onarım görmemelidir.
- Hafif göçük ve hafif çizik gibi, tampon ile giderilebilecek durumlar olmamalıdır.
Eğer değer kaybı için başvurmayı düşünüyorsanız, öncelikle bunları incelemeniz, uyum sağlayıp sağlamadığınızı incelemeniz gerekir.
Araç Değer Kaybı Zaman Aşımına Uğrar Mı?
Araç değer kaybı nedir kaza sonrası, bir aracın ikinci el piyasasındaki değerdir. Trafik kazası meydana geldikten sonra tamir ve bakım sorunsuz şekilde yapılsa dahi otomobil satılmak istendiğinde, bir değer kaybı yaşanır.
Bu nedenle değer kaybı başvurularında bunların talebi istenir. Bunun için başvurunun nasıl yapılacağının öncesinde, zaman aşımının yer aldığı da bilinmelidir. Bu bakımdan her halde 10 senelik bir aşım mevcuttur. Bu fiilin meydana geldiği tarihten itibaren başlar. Ancak zarara uğrayan kişi, tazminat yükümlüsünü ve zararı öğrendikten sonra 2 senedir.
Dolayısıyla değer kaybı için başvuru yapmak isteyenler öncelikle şartları ardından da zaman aşımını bilmelidir. Böylece daha iyi sonuç almanız mümkündür.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınabilir?
Değer kaybı başvurusu farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Bunlardan bazıları aşağıda yer aldığı gibidir;
- Sigorta şirketi
- Kasko
- Kazada kusurlu olan araç sürücüsü
- Kazada kusurlu olan aracın ruhsat sahibi
Eğer değer kaybı sürecini daha iyi yönetmek istiyorsanız, araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır için alanında profesyonel olan avukatlar ve hukuk büroları ile çalışmanız gerekir. Başvuru öncelikle kusurlu kişinin sigorta şirketine gitmek, gerekli evraklarla müracaat etmek suretiyle yapılır.
Firma bundan sonra 15 gün zarfında ödeme yapmalı, cevap vermelidir. Lakin bu süreçte sorun olursa, kişiler ardından Sigorta Tahkim Komisyonuna da gidebilir. Bu bakımdan ilk olarak firmaya gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Şayet kusurlu tarafın trafik sigortası yoksa doğrudan kendisi karşılamalıdır. Dava da bu bakımdan açılabilir. Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır için bu bakımdan dilekçe hazırlamalı,
- Hasar tespit tutanağı
- Hasarı gösteren, her açıdan çekilmiş fotoğraflar,
- Araç ruhsatı,
- Kazanın gerçekleştiği an tutulan kaza tutanağı,
- Otomobil ekspertiz raporu gibi bazı belgeleri hazırlayarak eksiksizce ibraz etmeniz gerekir.
Yetkili mahkeme, davalının yaşadığı yerde yetkili olan asliye hukuk mahkemesidir. Davalarda ikame araç, otomobilden yoksun kalma ve kazanç kaybı bedeli gibi talepler gerçekleştirilebilir. Dava 9 ay ile 1,5 sene arası devam eder.
Aracın Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Trafik kazası sonrasında, aracın değer kaybı nasıl hesaplanır da kişilerin düşündüğü konular arasındadır. Bilirkişi aracın güncel ikinci el piyasasını ve şu gibi etmenleri değerlendirir;
- Otomobilin değişen parçaları, boya
- Kaza esnasında otomobilin hızı ve kilometresi
- Aracın hasar geçmişi ve niteliği
- Aracın marka ve modeli
- Otomobilin hangi tarihte üretildiği
- Otomobilin hangi tarihte trafiğe çıktığı
Dolayısıyla aracın değer kaybı nasıl hesaplanır her araçta farklılık gösteren fiyatlara sahiptir.