• 12 Ekim 2022
  • admin
  • 0

Araç değer kaybını kim öder konusunda da kazaların ardından değer kaybı almayı düşünen kişilerin merak ettikleri konular arasında yer alır. İnsanlar yapılan kazaların ardından gerekli şartları sağlamalarının ardından değer kaybı alabilirler. Alacakları bu değer kaybının ardından da meydana gelen hasarlarının giderilmesini sağlayabilirler.

Değer kaybı, araçların meydana gelen kaza ardından kaza öncesi satış fiyatları ile kaza sonrası satış fiyatları arasında meydana gelen farktır. İnsanlar bu kaybı almak istedikleri zaman değer kaybını nereden alacakları konusunu da merak ederler. Bu konu hakkında trafik sigortasının meydana gelen değer kaybını karşılayıp karşılamadığı konusu da en çok merak edilen detaylar arasında yer alır.

Değer Kaybı Nasıl Anlaşılır?
Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Araç Değer Kaybı Nereden Karşılanır?

Değer kaybı konusunda araç değer kaybı nereden karşılanır konusu insanların en çok tereddüt ettikleri ve merak duydukları konular arasında yer alır. Söz konusu kayıplar kişilerden karşılanmaz. Bu nedenle de yapılan kazaların ardından tamamen kusurlu olan kişilerin kesinlikle bu durumu kendilerine dert etmelerine gerek bulunmaz.

İnsanlar yaşadıkları kazaların ardından araçlarında meydana gelen maddi hasarı bu değer kayıplarını alarak kapatma ya da en aza indirme imkanını elde ederler. Ancak bu konuda da değer kaybı için başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Değer kaybı başvurusu yaparak bu imkanlarda faydalanmak isteyen kişilerin bu konu hakkında bilmeleri gereken önemli bir detay daha bulunur.  Söz konusu olan başvuruların kesinlikle azami süre dolmadan yani 2 yıl içerisinde yapılması gerekir. Aksi durumda insanların bu değer kayıplarını alabilmeleri mümkün değildir.

Değer kaybı almak isteyen kişilerin bunun için öncelikle araç değer kaybı başvurusu yapmaları gerekir. Bu başvuruların yapılması adına gerekli olan bir takım şartlar bulunur. Gerekli olan şartlar ise genel anlamda şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Yapılan kazada %100 kusurlu olunmaması
  2. Kazanın ardınan değer kaybına uğramış olan araç için gerekli olan tüm görsellerin hazırlanmış olması
  3. Meydana gelen kazanın hemen ardından beklenmeden hasar tespit tutanağının tutulmuş olması
  4. Eğer yapılmış ise araçlar için onarım ya da tamir işlemlerinin ardından gerekli olan faturaların alınması ve alınan bu faturaların da değer kaybı başvurusu için özenle saklanılması
  5. Kazanın ardından araçlarda meydana gelen zararı göstermek adına devlet tarafından tramer kaydının eklenmesi
  6. Değer kaybı için başvuru gerçekleştirmeden hemen önce uygun bir biçimde ekspertiz raporlarının alınması…

Söz konusu olan adımların uygulanmasının ardından insanlar sorunsuz bir biçimde araçları için değer kaybı alma imkanını elde ederler. Söz konusu olan belge ve evrakların dışında elbette araçların sahip olması gereken birtakım özellikler de bulunur.

Araç Değer Kaybını Kim Öder? Değer Kaybını Kim Öder?
Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Değer Kaybı Alma Şartları Nelerdir?

Araçlar için değer kaybı şartları da insanların sıklıkla araştırdıkları ve merak ettikleri önemli konular arasında yer alır. Çünkü yapılan kazaların ardından sadece şartların sağlanması ile birlikte değer kaybı almak mümkün hale gelir. Bunun için sağlanması gereken şartlar ise genel anlamda şu şekilde sıralanır;

  1. Kaza yapmış olan aracın km olarak 163.000 km’yi geçmemiş olması
  2. Yaşanan kaza sırasında bir hasar olması ve onarılması
  3. Başka bir trafik kazası sonucunda aracın parçalarının değişmemiş olması
  4. Yaşanan kazanın iki araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
  5. Kaza yapan aracın onarılmayacak hale gelmemiş olması
  6. Kazada %100 kusurlu olunmaması
  7. Kaza yapan aracın 10 yaşından küçük olması

Bu şartların sağlanması ve gerekli başvuruların eksiksiz şekilde yapılması ardından insanlar sorunsuz bir biçimde değer kaybı alma haklarından faydalanabilirler.

Kazada Değer Kaybı Kim Tarafından Ödenir?

Değer kaybı konusunda en çok araştırılan ve merak edilen konulardan birisi de değer kaybı kim tarafından ödenir konusudur. Söz konusu olan kazaların ardından kazada zarar gören ve kusursuz olan tarafın hasarının ödenmesi gerekmektedir. Bu noktada yapılacak olan ödemeler ise sigorta poliçeleri ya da kasko şirketleri tarafından yapılır. Yani insanların yaşadıkları kazaların ardından kusurlu taraf olmaları durumunda bu ödemeleri ceplerinden yapmaları gibi bir durum bulunmamaktadır. Karşı tarafın hasar miktarı, kusurlu olan tarafın sigortasından ya da kaskosu üzerinden ödenmektedir. Böylelikle de meydana gelen kaza sonrasında maddi kayıplar olabildiği kadar engellenmektedir.

Değer Kaybı Ödemeleri Almak İçin Gerekli Şartlar

Değer kaybı kaç yaşa kadar sorusu kadar paranın değer kaybı kadar faiz gibi konular da araştırılmaktadır. Fakat genel olarak incelemeler meydana gelecek olduğu zaman bireylerin gerekli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar;

  1. Olay sırasında yer alan otomobil km olarak 163.000 km’yi geçmemiş olması
  2. Olay sırasında yer alan otomobil üzerinde bir hasar olması ve onarılması
  3. Geçmiş yıllarda ya da zamanlarda başka bir trafik kazası sonucunda söz konusu olan aracın parçalarının değişmemiş olması
  4. Olay sırasında yer alan otomobil ile beraber ek olarak bir araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
  5. Olay sırasında yer alan otomobil onarılmayacak hale gelmemiş olması
  6. Olay sırasında yer alan otomobil sahibinin %100 kusurlu olunmaması
  7. Olay sırasında yer alan otomobil 10 yaşından küçük olması şartları da aranmaktadır.

Yukarıda şartları yerine getiren bireyler en kısa sürede ödemeleri almak için gerekli başvuruları yapabilmektedir. Tabi ki ödeme alabilmek için bir yandan da kaza meydana gelmesinin ardından en fazla 2 yıl geçmeden başvuruların yapılması gerekir.

Eğer bireyler için tanımlanan süreçlerde başvurular yapılmazsa da her ne kadar haklı taraf olunsa bile zaman aşımı gibi faktörler meydana gelecek olmasından ötürü bu ödemeleri almak pek de mümkün olmayacaktır. Bu yüzden bireylerin gerekli şartlara dikkat ederek uygun zamanda başvuru yapması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir